петак, 7. август 2015.

Preferans - turniri

Igrate preferans , imate stalno istu ekipu ,znate ko kako diše , kada pokušava da " ukrade " pa da prijavi igru sa 5 štihova i jednim trećim popom. Znate , kada vam jedan od njih da kontru , svi aduti su kod njega , a i još neki as sigurno  jer takav je igrač.
  Partije na netu postaju vam monotone , nikako da naidjete na dobru ekipu. Stalno su neke partije koje su dosadnije od dnevnika RTS- a. Sve znate šta je bilo i kako će biti .
 Što bi rekla današnja omladina , vreme je za " next level", ili da kažemo onako kako to ceo svet razume , sledeći nivo.
  Učestvovanje na turnirima.
  Turniri u preferansu se često održavaju i to je ono što svakako treba probati  bar nekoliko puta . Tada ćete stvoriti jasniju sliku o sebi i svojoj igri. naravno , učestvovanje na turnirima je povezano i sa nekim troškovima  -  kotizacija , prenoćište , obedovanje , ali se , u poslednje vreme , organizatori trude da sve to bude što dostupnije većem broju ljudi , pa je u kotizaciju  uračunat i neki obrok , prenoćište se ugovara po nekoj damping ceni , itd. Primer sjajno organizovanog turnira je ovogodišnji Djurdjevdanski turnir , gde se organizator potrudio do poslednjeg detalja , tako da je trodnevni turnir sa svim obrocima i kotizacijom u hotelu " Euro gaj " , nekada " Ravni gaj " učesnika koštao nekih 65 evra , nekoga nešto manje , nekoga više , zavisi od toga šta pijete tokom partije , a naročito posle partija...
  Davno je jedan strastveni igrač preferansa rekao da se svako zadovoljstvo plaća , samo je pitanje na koji način .
   Dakle , trebalo bi da probate bar dva turnira godišnje  možda vam se posreći pa negde i uzmete neku nagradu , makar onu za fer play. Na skoro svim , ako ne i na svim turnirima , postoje i nagrade za najbolje plasirane dame , tako da je pitanje kada će se muškarci izboriti za ravnopravnost jer kad neka dama osvoji neku od nagrada na turniru , dobija i onu za najbolje plasiranu damu , a muškarci nemaju tu mogućnost. Još nije bilo prijava muškaraca da žele da budu rangirani i u ženskoj konkurenciji , ali nikad se ne zna , vremena su neka nova , svašta je moguće i aktuelno.
  Elem , koja je razlika izmedju onih partija koje igrate svakodnevno i turnira.
 Na turniru se igra 3 , 5 ili 7 kola u zavisnosti od broja učesnika. Vreme je ograničeno , igra se ili 2 sata 200 bula ili 3 sata od 300 bula i na svakih 50 bula je jedan refe . Ako rešite da čekate svojih 5 minuta , može da se desi da ih ne dočekate , dakle igra mora da vam bude nešto rizičnija , ali to ne podrazumeva hazarderstvo, a vidim da se polako usvaja i termin " kamikaza " dolazi  pa će se neki prepoznati.
  Naročito je važno da vodite računa o poslednjih 30 minuta igre . Tada se svašta dešava. Na primer onaj koji je treći , može da bude drugi ako da par kontri , ili drugi da bude prvi. Većini je svejedno kojiko će biti loši ako su treći , pa može da dodje i do nekih poludivljih kontri , a ako vas proda licitacija , računajte na to da ćete sigurno dobiti kontru. Posebno pažljivi budite ako lider kupuje licitaciju kao treći , mada je to često i u svakodnevnim partijama. Tada može da kaže dva i sa 6 ili 7 štihova u ruci i da "zabaci bućku " , a znate , ili se bar raspitajte , šta se peca na bućku.
 Ovaj blog je u stvari najava za blog u  kome će biti  najavljen turnir u Novom Sadu , početkom septembra leta gospodnjeg 2015. Prema neki insajderskim informacijama koje posedujemo , biće to turnir sa fondom nagrada od koga će vam se zavrteti u glavi i gde se očekuje veliki broj igrača , verovatno i iz iniostranstva - CRO, MNE , BiH a uspostavljaju se kontakti i sa dijasporom. Dosta za najavu , sačekajte neki od sledećih blogova.



Нема коментара:

Постави коментар