субота, 27. јун 2015.

SANS - priča o praznom pištolju

Sigurno ste čuli ono da se praznog pištolja plaše dvojica , a punog samo jedan. E , pa za sans je primerenija priča o praznom pištolju. Onaj ko odigrava sans , najčešće vidi najnepovoljniji raspored za sebe. Isto je i sa onim ko treba da prati sans, on vidi da je najduža boja lidera baš ona koju nema.
 Prvo treba razbiti mit o  tome koliki padate ako pratite ili pozovete saigrača na sans. Vrednost igre je 14 , pretpostavimo da ste posle zvanja uzeli tri štiha , znači supili ste 42 . Idemo na prostu matematiku ,

                                         140 - 42 = 98

                                           
                                          
 Ako uzmete tri štiha na sans kad pozovete saigrača padate 9,8 bula i to je ono što treba da imate u vidu. Mnogi se nekako uplaše kad čuju da lider ima sans i ako nemaju u nekoj boji A , K  i ne pomišljaju  da prate. Da malo proverimo logiku , ako imate solidne karte , licitiraćete dva  i ako ne kupite ništa u licitaciji što vam treba , odigraćete pika pod kontrom , znate da padate , ali baš vas briga , jeftino je. Medjutim...
  Pik vrednost igre 4 , pod kontrom 8 i pet štihova koje vam uzmu je još 4. Dakle,  kontra na pika koji igrate vas košta 12 bula ( 120 ). Kako beše , jeftino je , baš me briga. E , tu smo. Zvanje na sans je jeftinije,  a ako uspete da uzmete pet štihova lideru , onda mu pravite solidnu štetu.
   Obratite pažnju na karte u licitaciji . ako je lider kupio nešto gde vi imate dve zadrške , već imate više od pola zvanja . Česte su situacije da imate tri asa u rukama i da kažete dva , a da u licitaciji ne bude ništa što vam treba , a često se desi da sa kartama iz licitacije u rukama imate sve četiri boje po tri karte, ili čuveno     4 x 3. Neko sa tim kartama igra pika i nada se da jedan neće pratiti i da će proći bez kontre , a neko igra sans , sa 4 do 5 sigurnih štihova i nada se da će mu proraditi drugi ili treći kralj  , što mu je ujedno i šesti štih i prolaz.
   POLAZ NA SANS  - Pretpostavljam da svi znaju osnovna pravila , nepisana , ali ustaljena. Na sans polazi levi ,znači polazi se kroz lidera . Ako ste pozvani , a nije bilo licitacije saigrača, treba da podjete iz trefa i vodite računa ako imate krupnu kartu , da ne odnesete vi drugi štih , dakle podjite najkrupnijom . Ukoliko je onaj ko vas zove licitirao , polazite iz one boje koju je licitirao , ako je licitirao do betla, ponašate se kao da nije bilo licitacije, odnosno, polazite iz trefa.
     Ukoliko saigrač da kontru , a nije bilo licitacije , polazite iz pika , e ako nemate pika - dešava se da lider ima tri pika , a onaj ko je dao kontru ima pet, tako da vi nemate nijednog - onda idete na bingo. Neko kaže da treba da podjete iz boje koja vam je najslabija , neko iz boje gde imate štih , neko kaže da obratite pažnju na ono što je lider kupio u licitaciji , pa da krenete iz neke kupljene boje. Šta god da uradite , to radite naslepo. Saigrač je udario kontru , verovatno, zbog pet nošenja u piku. Ako lider ima tri pika i vrati rekontru, onda sigurno ima šest brzih štihova , tako da tu i ne možete mnogo da uradite , a retko ko igra sans bez pika , a da nema šest   " brzih " štihova u drugim bojama .
 Licitirali ste , ali ne pratite sans i saigrač vas pozove . Ne polazite iz boje koju ste licitirali nego iz trefa, a na kontru iz pika. Vaša licitacija je samo informacija saigraču , ali ne i boja gde je on planirao štihove.
   Dešava se i da dva igrača prate sans , ono što prvi koji je došao može da zaključi je da saigrač ima bar jednog asa. Ako je došao kao drugi , a nema nijednog asa , pitajte ga gde je pošao , to je blaža varijanta nego da ga pitate da li je normalan.  Kad pratite sans kao drugi , imate recimo kralja u tri farbe , a nemate asa , jednu boju od tih lider verovatno nema. Ne znate ni da li lider u nekoj boji ima "velike makaze"( A, Q ),
a postoji i velika šansa da je vaš saigrač dočao na sans zato što ima makaze u nekoj boji. Postoji i ono pravilo, kada dvojica prate , ne treba da krenete iz vašeg rezona , nego krećete iz najslabije , tržeći boju saigrača. Jednom od pet puta to i " nabodete " , obično nadjete boju koju ima lider  , pa jedan od pratilaca padne. Jednostavno , dolaz na sans na drugom mestu bez asa u rukama je " zločin za doživotnu."
    ODIGRAVANJE - JAVLJANJE SAIGRAČU
 Sigurno ćete prilikom odigravanja doći u situaciju da treba da odbacite neku boju , da nešto "škartate,"
već je igra u toku , lider vuče svoju farbu treći ili četvrti put , a vi u rukama dva dupla kralja, ako javite saigraču , onda to postaje solo kralj i ako lider ima A , Q , častili ste ga jedan štih , a možda i oborili sebe ili saigrača . Ako se saigrač javio nekom bojom pre vas, onda je lako , odbacićete tu boju , ali vodite računa , ukoliko je saigrač bacio 10 ili J , javlja vam da nema zadršku u toj boji, a da ima problem sličan vašem , ne sme da javi boju jer rastura štih. U tom slučaju vi bacite krupniju kartu u boji u kojoj nemamte zadršku. Vidite li da je saigrač bacio 7 ili 8 u nekoj boji , a vi u toj boji imate kralja , jedna od boljih varijanti je da mu bacite kralja , da mu bude jasnije šta se dešava.
   Imate u nekoj boji pete makaze , a vidite da u licitaciji lider kupuje kralja baš u toj boji. Ršili ste da pratite jer očekujete da je ostavio kralja i sitnu, kad ... Uzimate jedan štih jer je lider odbacio jednu kartu i ostavio solo kralja, a neki igrači odbacuju kralja , a ostave sitnu , da bi vas zbunili. Preporuka, ako imate pete makaze u nekoj boji , a nemate ništa sa strane, onda nemojte ni da pratite, ako pratite , razmislite o tome da krenete iz asa , nikad se ne zna, ali tako možda i obarate sebe. Preporuka, ne pratite sans ako imate zadršku samo u jednoj boji , pa makar to bili i A, Q. Naravno , ako imate nekog duplog kralja ili treće damu , pokušajte i da krenete asom , nikad se ne zna , šanse su 50 : 50 posto , dža ili bu.

                               




   
   

1 коментар: