понедељак, 29. јун 2015.

ADUT PIK = uvod u svadju

Koliko ste se puta posvadjali sa saigračima zbog nekog odigravanja , ili zbog pratnje " bez rezona ?" Koliko puta je to bilo kada je lider igrao pika? Bar 3 od 4 puta je pik , ili 75%.
  Odgovor , nikad se ni sa kim nisam zakačio zbog preferansa je divan odgovor. Za svaku pohvalu. Pošto ste pročitali ovaj deo članka , sačekajte da objavimo neki link za lovačke priče , pa predjite tamo na neki tekst. Preferans bez emocija je kao porno film. Gledaš , ali ne učestvuješ. U stvari , u preferansu još treba da držiš karte, a u onoj drugoj situaciji su ruke slobodne.
  PIK , najjeftinija iigra , toliko beznačajna da se čak i ne igra. Pravilo kaže da se za 4 bule ne igra. Ako želite da se deljenje ipak odigra, kontra je obavezna. Eto ti sad , a trebalo je da bude samo 4 bule , a iskomplikovalo se do 8 bula, a možda i do 16. Čekaj malo , 16 bula , pa to je "igra" sans.
   Zbog toga , kada pratite lidera koji je odabrao pika za adut , treba da znate da su pravila dolaza  mnogo stroža nego za sve druge igre.
   Već zamišljam komentare tipa " kad bi se pik pratio samo po pravilima , nikad ne bi bilo kontre, ja dolazim na osećaj i to upali skoro svaki put.
  Gospodo i dame , tzv. osećajni , onda budite spremni da budete i korektni pa lepo ponudite pad ako ste došli bez 2 rezona. Ako se izjašnjavate prvi , onda još i možete da dodjete na osećaj , pa udarite kontru , ali na drugom mestu NEMOJTE NIKAD DA DODJETE ako nemate dva asa, jednog asa i siguran adutski štih ili dva adutska štiha, Pametovanje tipa , došao sam zbog onoga što je kupio u licitaciji  i slično, zapišite negde sa strane , pa objasnite posle završetka partije šta ste mislili, odnosno " šta je pisac hteo da kaže,"
Vi , samo kažite da preuzimate pad, ali treba da shvatite da ni to nije rešenje. Umesto da se lider spusri 4 bule, često ga spustite 9,2 bule jer na rekontru uzmete 3 štiha. Naravno, vi samo preuzimate pad , a supa ostaje onome ko je dao kontru.
 Ah da, lider je mogao da padne , ali mu je onaj što je dao kontru "otvorio" velike makaze i na taj način mu omogućio šesti stih.
    Na ovo imam jedan foto komentar
  Posle tri ili četiri odigrane ruke onaj što je dao kontru utvrdio je da nemate adutski štih , on u ruci drži recimo asa herc , a on je na potezu. Hajde da vidimo kako on razmišlja ; došao je posle mene , nema adutski štih , as herc je kod mene , znači ima asa tref i asa karon. Ja u trefu nemam visoku kartu, ali imam trećeg popa karon, znači lider nema karona ili ima neku sitnu kartu koji nije mogao da odbaci. Lepo smišljeno, krenete iz sitnog karona, vaš saigrač stavi puba i lider uzme damom, pa povuče asa i eto njemu šestog štiha. Pa kako se to desilo ? Lepo , drugi je prati na makaze u trefu i treće male makaze u hercu, jer je to lider kupio. Nijednog trenutka nije pomislio da lider možda ima igru u rukama ili da kupuje licitaciju zato što traži neku kartu koja bi mu odgovarla da može da odigra sans umesto pika.
  I onda ono čuveno; " što da padnem, pa da mu nisi otvorio makaze pada, ti si kriv , neću da  preuzmem pad ! "
   Jednostavno je , nemoj mnogo da misliš , nego poštuj neka pravila, a ako si tako veliki mislilac, onda padni ako nemaš ono što se smatra korektnim dolazom na pika.
 Kada ste prvi posle lidera , situacija je malo drugačija. Nemate ona 2 sigurna štiha , ali imate jednog asa i dva dupla ili treća kralja , možete da pratite i ako vaš saigrač kaže da prati , onda možete da date i kontru, a i bolje da je date vi nego saigrač , pa da vas pita koje rezone imate da pratite. Bar ćete vi pisati supu , ako ništa drugo.
   NE ZNAČI DA morate da date kontru ako vi pratite , a i vaš saigrač. Pogledajte svoje karte, možda i imate ta dva sigurna štiha , ali treći ne možete da nadjete ni najjačim istočnonemačkim dvogledom. Ni vaš pratilac ne vidi treći štih. Dakle , pratim, pratim, može , može... Nigde ne piše da je kontra obavezna ako obojica prate.
                                             
       Zanimljivosti iz sveta prefa:
 - pre dvadesetak i više  godina pored obale Jadranskog mora igramo preferans momak iz Slovenije na privremenom doživotnom radu u Švedskoj , jedan Purger ( za neupućenu omladinu Zagrepčanin ) i ja.
 Slovenac kupuje dva asa , izbacuje dve karte i kaže " preferans ". Purger i ja ćutimo i posle pola minuta ga pitamo šta igra. On opet " preferans ". " Ma jebal te preferans, pa ne boćamo , znamo šta igramo, koju igru igraš " iznervira se Zagrepčanin.
" Pa rekl sam, preferans ", ponavlja jedan od stanovnika najvećeg evropskog poluostrva.
" Ne zezaj, " dodajem i ja , "verovatno sans."
"Ama preferans, kaj ste pogluvi " viče brat Slovenac. Gledamo se Purger i ja , ko je lud , a ko zbunjen, a za nastavak ludila i zbunjenosti tek ćemo videti šta će kome da zapadne.
  Posle desetak minuta uspeo je da nam objasni da posle sansa postoji i igra preferans, koja vredi 14 + 4 bule , a razlikuje se od sansa po tome što levi polazi dva puta i lider treba da odnese svih deset štihova.
   Zato je preferans lep, uvek možete da naučite nešto novo
                              

2 коментара:

  1. učini uslugu i preferansu i elementarnoj logici, i počni da, recimo, heklaš...

    posle 3, 4 ruke si utvrdio da saigrač nema aduta, i ti si na potezu?
    čak i da je lider bio prvi na ruci, i odneo te 2 ili 3 ruke - šta si to uzeo lideru, i šta je igrao, eventialno javio, saigrač?

    ako si uzeo na drugom ili trećem adutu, em lider ne zna da igra em ti je saigrač javio šta ima, ili želiš da kažeš da i saigrač ima 2 ili 3 aduta?!

    onog "heklaj" ne moraš se držati pod obavezno, možeš i da skupljaš salvete, igraš lastiš, školice...
    smisli, bar, tu nešto kreativno kad u prefu nUmeš.

    ОдговориИзбриши