среда, 1. јул 2015.

Večite nedoumice

Ovaj tekst bavi se nekim situacijama koje se često dešavaju u partijama , ali postoje različita mišljenja šta treba da se radi u tim situacijama. Nije nam cilj da mi postavimo i odredimo neka pravila , nego da čujemo vaše mišljenje i da zajedničkim snagama pokušamo da dodjemo do nekog zaključka. Poželjno je da napišete svoje mišljenje , komentar i iskustva . Možda ,  jednoga dana , što bi rekli političari , postignemo i konsenzus.

 PIK POD REFOM  - Pisali smo o tome sa kojim kartama bi trebalo pratiti lidera kada je adut pik , a naročito ako dolazite na drugom mestu. Šta raditi u situaciji kada lider igra pika pod refom , da li su obavezna dva "sigurna štiha" ( top honera ). Pravilo kaže da se ne odigrava kada se igra za 4 bule. Dakle , nije pik u pitanju , nego odigravanje za četiri bule. Dokaz za to je što se " igra pik " igra normalno , jer je vrednost 6 bula.
  Kada lider igra pika pod refom većina igrača smatra da je to igra kao i bilo koja druga i da nema nikakvih posebnih zahteva za pratnju. Dakle , ako lider igra pika pod refom NIJE OBAVEZNO  da pratite sa dva asa, , asom i adutskim štihom , ili dva adutska štiha . Naravno , nećete pratiti sa tri treće dame , ali sa tim kartama ne biste pratili ni neku drugu igru. Jednostavno je , kada se pik igra pod refom , kontra nije obavezna . Ako ste već dali kontru , ne očekujte karte u rukama saigrača koje obično očekujete kada se igra pik.

POLAZ  POSLE LICITIRANJA DVA IGRAČA , KROZ SAIGRAČA -  vrlo često dodje do situacije da ste prvi , kažete dalje , pa ide dva , tri, moje tri , četiri , dalje.
                           


Lider kupuje 2 trefa u licitaciji , nije bitno koja recim J i 10. Bira igru  herc , na prvom mestu ste i kažete da ne pratite , drugi prati i kaže " zovem." E šta sad , stara škola kaže treba iz licitacije saigrača , dakle karon , ali ima i onoga , saigrač je zvao kad je video dva kupljena trefa , možda je na trefa i pošao , pa odustao, možda nema trefa , uopšte , a lider "navlači" jer je slabiji u hercu. Nije tu kraj mukama , vi treba da krenete , i u karonu i u trefu imate dve sitne . Baš ona situacija " sad se i babo češka po glavi. "
Hajde da pogledamo mogućnosti onoga koji igra prvi :
1) U rukama ima 4 pika , i po 2 karona, trefa i herca. Najjači je u piku , u karonu imate duplu damu u trefu dve sitne karte. Kec pik, pa šta bude. Ovim polazom sigurno obarate jednog, ali ne znate koga. Zamislite , onaj što vas je pozvao , seče baš prvog pika .
   Jednostavno , imate situaciju gde idete na sreću , a ne na neki rezon.
  Pisac ovih redova bi krenuo iz krupnijeg karona , ali to nikako ne znači da je to neko pravilo , ili da tako mora da bude. Ideja je da lider , verovatno , pored licitacije saigrača i vaša dva karona , nema više od duplog kralja . Da je saigrač dao kontru , pošao bih iz trefa . Ideja mi je da mi tom kontrom saigrač kaže da lider nije ništa kupio i da , verovatno ima A, K tref , ali to je samo jedno vidjenje situacije. Ako lider vrati rekontru, pošao bih iz pika, ideja, čim vraća rekontru, očekuje polaz karon ili tref i tp mu odgovara. Ali ...
 Ponavljam , ovo je jedno mišljenje i bilo bi poželjno da napišete šta vi mislite o ovome. Možda, samo možda, jednog dana donesemo i neki zaključak koji bi mogao da postane pravilo.
   Lakše je ako u jednoj od ove dve boje imate solo kartu, onda polazite iz one koja nije solo, ali ni to nije ništa sigurno , samo je logično.
  A šta ako imate solo aduta , i to K ili Q ?
 Nastavičemo , a očekujemo i vaše savete, primedbe , sugestije i komentare ...

Нема коментара:

Постави коментар