четвртак, 16. јул 2015.

PREFERANS - VIŠE OD IGRE

Naučili ste da igrate preferans, lepo, ali... Naučili ste pravila , ali to nikako ne znači da ste naučili i da igrate , odigravate, pratite , zovete, date kontru. Preferans je igra za koju važi citat iz filma " Sećaš li se Doli Bel"
   " Svakoga dana , u svakom pogledu , sve više napredujem."
 Prvo što treba shvatiti je da preferans nije lora, igra uzeti što više. Odabereš adute , raspališ , kec , kralj i teraj. Preferans je igra gde uvek dvojica igraju protiv jednog , ali nije dobro ako su stalno ista dvojica protiv onog trećeg. To se već zove " makazanje" i ako niste vični ovoj igri, izbegavajte sve profi varijante igre.
  
             
     U preferansu nema blefiranja, jednostavno , brzo vas provale. Prodje , neki put , " kradja" , to je ono kad imate 5 štihova u ruci , a prijavite igru i nadate se da vas neće oba igrača pratiti.
   Ima situacija i kada je bolje da vi padnete nego da neko odigra trefa , prijavite igru pik, možda i prodjete, ali ako imate A , K u piku , teško da će vam baš neko dati kontru na igru.
  Ne zaboravite da i kad pratite lidera , dobijate poene za uzete štihove , tzv "supa" , mad sam voleo i hrvatski naziv " juha ili juhica. "
   Ako padnete kad pratite , to i nije tako strašno. Recimo, uzeli ste tri štiha, a "zvali " ste . Ako je adut bio tref , pali ste 70 ( 100 vrednost igre, tri štiha po 10 je 30 , 100 - 30 = 70 ) . Ako uzmete 4 štiha, vi ste dobri 40 , a lider - onaj koji je odigravao , 60. 
  Zvanje saigrača - obično se zove ako imate bar 2 štiha u adutu, ali to je samo na početku , dok ne udjete u štos. Brzo ćete shvatiti da može da se zove i kada nemate adutski štih, naročito ako je lider kupio u licitaciji nešto gde vi imate dobre karte, tzv. zadrške. Vodite računa, ako je neko rekao 2 na trećem mestu, možda već ima 6 ili 7 štihova u rukama, ne zalećite se . Zvanje još i nekako, ali za kontru morate imati izuzetne rezone.
   U rukama imate raspored 4 2 2 2 , dakle 4 karte u jednoj boji i po 2 karte u preostale tri boje. Nije poželjno da date kontru jer lider , verovatno, ima dve boje sa 4 karte i velika je šansa da mu je u tim bojama raspored 2 - 2. Šta to znači. Recimo , lider ima u karonu i trefu A , 10, 9 , 8 i ima još neke dve sitne karte u hercu . Ako je raspored 2 -2 u obe boje , sigurno prolazi , čak i ako ne igra prvi, 
  NPR  Pošli ste iz A herc, lider seče trefom, vuče A karon, vi i saigrač odgovarate na boju, vuče karona opet , vi uzimate štih, vučete trefa opet, lider seče. Dakle , njemu su u rukama ostala dva aduta, A , 10, i dva karona i dva sitna pika. Vuče Asa adut , i i saigrač odgovrate , povuče karona  , vi i saigrač sečete. Ostao je samo njegov adut i on još ima karona, Da prebrojimo,  Prvo je sekao, pa uzeo A karon, sekao 2 put, to su tri štiha, as adut , četvrti štih, i u rukama ima još aduta i karona koje niko nema sem njega . 4 plus 2  je 6 , a toliko mu i treba.
  Pratnja na drugom mestu - ono što je siguran dolaz kada se prvi izjašnjavate da pratite , ne znači da je dovoljno i za dolaz na drugom mestu,
  1) Ako lider igra boju koju vi nemate, poželjno je da imate bar 2 asa da biste pratili, na drugom mestu je obavezno, a na prvom , možete da ispratite i sa jednim asom i  trećom belom, ali samo ako lider nije kupio aduta u licitaciji. Naravno, mišljenja se razlikuju po ovom pitanju, ali suština je da ne navučete saigrača na kontru , ili rekontru.
 2) Ako imate velike makaze u nekoj boji i nijedan siguran štih više , bolje je da ne pratite sans. Često lider ostavi samo jednu, a nekad i nijednu kartu u boji u kojoj nema asa. Pa što da ne povučem asa onda, pitate se. E , a šta ćete, ako je ostavio drugog kralja, onda ste pali. Tamni vilajet - ko povuče , kajaće se , ko ne povuče asa , kajaće se još više.
3)  Jedna od najstarijih priča prilikom licitacije je " Pas, pas, dole as " u smislu, posle dva dalje , verovatno je as u licitaciji. Često jeste, a često ćete i da " popijete " kontru.
4) Kroz saigrača najkrupnijom kartom - jedna od najčešćih zabluda koja se očuvala i do danas. Ako polazite kroz saigrača mora krupna karta. Glupo - šta ako saigrač ima solo A ili K , vi iz Q , saigrač K, i lider na A , J u rukama, uze 2 štiha.
5) Neki obožavaju da kroz lidera krenu solo kartom, kako bi ućarili neki štih sitnim adutom. A šta ako lider ima A , pa posle toga isečete saigračevog kralja ?
6) Kroz lidera sitnom kartom - ima logike , ali neki put treba i adutom, naročito ako vas je saigrač zvao, a vi imate solo sitnog aduta.
7) Imate 4 aduta u rukama, to je kontra ! Najčešće je to " navlačenje" da date kontru , mnogo je bolje ako imate 4 aduta i igrate posle lidera, ako igrate pre lidera , a saigrač nije pratio, bolje je da kontru preskočite.
8) Imam 4 aduta , moram da zovem! Skoro pa tačno, ali , ima situacija kada ćete pre sami oboriti lidera nego zajedno. Kada pozovete, lider je spreman na najgori mogući raspored . ako pratite samo , može da se zaigra adutima i da ne stigne da razradi drugu boju.
9) Prvi ste i imate u rukama A, K x , krenite iz kralja, tako će saigraču biti jasnije gde je as, a naročito ako ima treću Q , na taj način mu javljate i da može da kašira tu boju, naročito ako vam se učini da je nešto sumnjivo, pa ne vučete i drugi put tu boju.
                           
10)  Lider igra sans, vi imate A,K,Q,x,x pik , a niste levi. "KONTRA" i već vam se brk smeška, eto lake supe 140 , divota. "RE" kaže vam lider. Ako igrate partiju uživo i ne pomišljajte na subkontru, na sajtovima ona i ne postoji pa se nećete ugruvati. Zašto? Jednostavno, lider je video tri pika, levi nema pika da krene i može da se desi da uzmete samo jedan štih.
 



Нема коментара:

Постави коментар